keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Macarons-leivokset ja munkkitikut gluteenittomasti.

Vappuna meillä grillattiin ja rentouduttiin. Herkkuosastoa edusti lasten irtokarkki- ja sipsikulhot ja äidin tehtailemat munkkitikut, jotka maistuivat lapsillekin ja olivat helpompia syödä.
Munkkitaikina
2,5dl maitoa
25g hiivaa
1tl psylliumia
3/tl suolaa
3/4dl sokeria
2tl kardemummaa
1 muna
n.7dl Semper fin mixiä
50g margariinia tai voita

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva, lisää psyllium ja anna turvota hetki. Lisää taikinaan suola,sokeri, kardemumma ja muna sekä n. puolet jauhoista. Vaivaa taikinaa hetki. Lisää loput jauhot ja rasva. Leivo taikinasta heti tikkuja ja kohota tikut uunissa 50 asteessa kaksinkertaisiksi. Kypsennä munkkeja kuumassa öljyssä (180astetta) n. 2 minuuttia puoleltaan, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Kierittele munkit lämpiminä sokerissa ja nauti.


Vappupäivän kunniaksi nautimme brunchin, jolle leivoin jälkkäriksi Appelsiini-suklaa macarons-leivoksia.
Macarons-ohje
 80 g mantelijauhetta
140 g tomusokeria
10 g kaakaojauhetta
20 g hienoa sokeria
70 g kananmunan valkuaista 

  Laita kahdelle uunipellille leivinpaperi. Sekoita mantelijauhetta, tomusokeria ja kaakaojauhetta, kunnes ne ovat kunnolla sekaisin. Siivilöi seos kulhoon ja heitä siivilään jääneet mantelinpalat pois. Erottele valkuaiset 2-3 huoneenlämpöisestä kananmunasta. Vaahdota 70 g valkuaista sähkövatkaimella kunnes muodostuu kuohkea vaahto. Lisää erikoishieno sokeri vähitellen vaahtoon voimakkaasti vatkaten. Vatkaa vaahtoa kunnes se on jämäkkää ja muodostaa teräviä huippuja. Lisää noin 1/3 osa manteliseoksesta vaahtoon varovasti kiertäen nuolijalla. Lisää samoin käännellen loput manteliseoksesta kahdessa erässä. Massasta tulee melko jämäkkää, mutta jatka kääntelyä ja leikkaamista, jolloin massa pehmenee. Lopeta kääntely sitten, kun nuoliasta pudotettu kuvio tasoittuu noin 30 sekunnissa.

Kaada taikina pursotinpussiin, jossa on 1 cm kokoinen terä ja pursota pellille noin 3 cm kokoisia nokareita. Pudota pelti pari kertaa noin 10 cm korkeudelta pöydälle, jotta ilmakuplat hajoavat. Anna macaronien seistä huoneenlämmössä noin puoli tuntia, kunnes kuorien pinta on kosketuskuiva. Kuumenna uuni 140 asteeseen.

Paista macaroneja uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarkista ensimmäisen 5 minuutin kuluttua alkavatko kuoret tummua liikaa. Säädä tarvittaessa uunin lämpötilaa. Macaronit ovat valmiita kun kuorien alareunaan muodostunut jalka ei hylly nostettaessa kuorta varovasti leivinpaperista. Anna kuorien jäähtyä uunipellillä noin 10 minuuttia. Täytä kuoret haluamallasi täytteellä. Macaronit ovat parhaimmillaan muutama tunti kuorien täyttämisen jälkeen.

Näihin leivoksiin tein täytteen appelsiinituorejuustosta ja tomusokerista sekä värjäsin massan pinkillä elintarvikevärillä.


 Meidän vappuna siis herkuteltiin ihanilla gluteenittomilla leivonnaisilla ja suosittelen lämpimästi kokeilemaan näitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti