lauantai 12. huhtikuuta 2014

Sauna/kylpyhuoneperuskorjaus vol.1

Ajattelin kirjoitella aina kerralla laajemmat remppapostaukset täällä. Olen nimittäin montaviikkoa googletellut tietoa tämmöisen 1970-luvun talon kosteiden tilojen peruskorjauksista ja asiatietoa löytyykin ihan hienosti. Löytyy opinnäytetöitä, mainostajien ohjeita ja rakennusmiestenkin neuvoja joiltakin foorumeilta mutta selkeitä kertomuksia remontin edistymisestä ei löytynyt tai löytyi rintamamiestalojen osalta mutta onko tämän ikäiset talot sitä ikäluokkaa että remonttibuumi on vasta alkamaisillaan. Meidän asuinalueella nimittäin näissä monessa vastaavassa talossa asuu vielä alkuperäisomistajat.
Lähtötilanne:

Remontti tosiaan alkoi vanhan purkamisella, panelointi ja lauteet saivat kyytiä ja samontein irrotimme puusta naulat eli hyötykäytämme puutavaran polttopuuna. Vanhaa taloa purkaessa ei voi yllätyksiltäkään välttyä ja jännityksellä kurkin että mitä paneelin alta löytyy. Siellähän olikin katossa villat pelkkää panelointia vasten ilman höyrynsulkua mutta onneksi villat oli mustuneet vain kulmista eli isompaa vahinkoa ei ollut sattunut. Seinissä kahdelta sivulta löytyi höyrynsulkumuovit mutta niistä puuttui täysin teippaukset eli ei kovin tiivis ratkaisu, lisäksi seinissä on villat mutta villan päälle on tehty umpilaudoitus ja sitten höyrynsulku. Tämäkin rakenne hieman ihmetyttää.
 
Saunan katto ja seinät osaksi purettu.

Seinät haluan avattavan ihan ulkovuoraukseen asti auki sillä 70-luvun talojen ongelma on maanvarainen betonilaatta perustuksena ja valesokkeli joten kosteus painuu yleensä seiniin betonin läpi ja tätä ei näe ilma rakenteiden avausta. Mielestäni siis järkevintä on katsoa nyt kaikki viimesen päälle kun pinnat on muutenkin purettu. Lattiakaivot täytyy myös miehen piikata ihan hiekalle asti. Vanhat putket jää seinien sisään mutta nytkun rakenteet on auki niin kannattaa myös kaivot uusia. Lattiat olivat onneksi molemmissa tiloissa aivan kuivat ja yhdestä hanan kohdasta oli seinään päässyt kosteutta kun hana on vuotanut mutta tämä kohta ehtii kuivaa hyvin ennenkuin päästään laatoittamaan.
Kylppärin katto avattu ja seinät ja lattia piikattu
 Purkutöillä siis edelleen jatketaan. Viimeiset piikkaukset, saunan seinät puretaan ulkovuoraukseen asti ja loput seinälaatat kylppäristä. Sitten alkaakin seuraavat vaiheet. Uudet lattiakaivot, niihin valut ja sitten lattialämmityksen asennus sekä seinien tasoitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti